Witajcie,
dzisiaj czas na post jedzeniowy ;) Mój kochany mężulek znowu dał upust swoim pasjom kulinarnym i zainteresowaniom smakami Azji. Zobaczcie co dla nas przygotował na weekendzie.
Jest to krewetkowo - ananasowy ryż.
Co potrzebujemy:
1. Pasta do ryżu, dajemy ok. pół opakowania na dwie osoby (pasty możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością
2. Krewetki (najlepiej surowe, niegotowane im większe tym lepsze ;) wagowo ok 40 dkg na dwie osoby
3. Ryż jaśminowy (po 1 torebce na osobę)
4. Dwie garści zielonego groszku
5. Dwie średnie szalotki
6. Połowa dużego ananasa najlepiej surowego
7. Imbir wielkości palca ;)
8. Mały pęczek dymki
9. Orzechy nerkowca roztłuczone ok. 1 garstka
10 Kolendra
11. Sól i pieprz
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na średnim ogniu krewetki, szalotki i imbir (ok 3 minuty). Następnie do tego wszystkiego wrzucamy ryż i pastę. Mieszamy intensywnie, tak aby wszystko było koloru żółtego (ok 3 minuty). Dorzucamy dymkę, groszek, ananasa i orzechy nerkowca i czekamy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Wykładamy na talerze i dekorujemy ananasem i kolendrą.
Jedzenie jest bardzo szybkie do zrobienia, a smakuje genialnie ;) Koniecznie spróbujecie !
SMACZNEGO !!!
Mniam, to musi byc pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda i smakuje!!! A ananas super się tutaj sprawdza, bo cała reszta jest lekko mdła a on to przełamuje ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za krewetkami, ale w takim wydaniu wygląda pysznie i z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKrewetki były pyszne, chyba dzięki temu, że były zupełnie surowe, tylko zamrożone. Niestety ból jest taki, że trzeba je samemu oczyścić i "wypatroszyc" ;( Ale dla smaku warto się pomęczyć ;)
UsuńMm ale Ci dobrze :) mój mąż niestety nie umie gotować :(
OdpowiedzUsuńA mój M. w sobotę i w niedzielę zawsze pyta co bym zjadła i zawsze mi to gotuje!!! ;) Ale on uwielbia gotować i naprawdę czerpie z tego mega przyjemność!!!
UsuńAle extra! A te krewetki... muszę zrobić! Mój facet uwielbia owoce morza, więc zrobię na sobotę wieczór :P
OdpowiedzUsuńTo smacznego życzę ;) I koniecznie pamiętaj o ananasie, bo inaczej wyjdzie zbyt mdłe!
Usuń