Dzisiaj pokażę Wam co mój mężulek dla nas zmajstrował, a właściwie ugotował na weekendzie :) Uwielbiam wszystko co gotuje, ale to danie było GENIALNE i mogę powiedzieć, że najlepsze jakie do tej pory w ogóle jadłam. Kurczak nie smakuje kurczakiem, a wszystkie smaki są nie do opisania, inne i nieznane w naszej kuchni. A to wszystko za sprawą przypraw i tego, że nic tutaj nie jest gotowe i wszystko robimy sami.
Naprawdę czuć tu tropiki i Azję !!! Coś wspaniałego !!!
Wczoraj jak zaczął mi dyktować przepis to zrozumiałam ile wysiłku go to kosztowało i że danie jest naprawdę trudne do zrobienia... Nie sądzę, żebym kiedykolwiek zdecydowała się na jego przygotowanie.
Jednak te z Was, które uwielbiają gotować na pewno dadzą sobie radę :) Będzie to też idealne danie na przyjęcia dla większej liczby gości, jeśli chciałybyście zrobić coś popisowego i innego.
KURCZAK :
1. Dwa nieduże filety z kurczaka pokrojone na 2-3 cm kawałki
2. Patyczki do szaszłyków
Co potrzebujemy do zrobienia marynaty :
1. Pół pęczka kolendry
2. Kawałek imbiru ok 3 cm
3. 1 ząbek czosnku
4. Pół łyżeczki kurkumy
5. Pół łyżeczki kminu rzymskiego
6. 1 łodyga trawy cytrynowej
7. 1 łyżeczka brązowego cukru
8. 4 łyżki sosu sojowego
9. 4 łyżki sosu teriyaki
10. Chili
11. 1 łyżka sosu rybnego
Wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze lub w moździerzu, następnie dokładnie obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 30 minut do 1 godziny.
SOS DO KURCZAKA :
1. 2 garście orzechów ziemnych (mogą być solone)
2. 2 ząbki czosnku
3. Pół pęczka kolendry
4. 4 łyżki sosu sojowego
5. 1 łyżka sosu rybnego
6. 150 ml mleka kokosowego
7. Pół łyżeczki kurkumy
8. Pół łyżeczki kminu rzymskiego
9. Chili
10. Kawałek imbiru ok 4 cm
11. Łyżka oleju
Imbir, czosnek, kolendrę, chili, kmin i kurkumę dokładnie rozdrabniamy w malakserze. Orzechy tłuczemy w moździerzu i dodajemy do pozostałych składników. Dolewamy sos rybny, sos sojowy, olej i mleko kokosowe i wszystko mieszamy w malakserze, aż powstanie jednolita masa.
Następnie kawałki kurczaka nabijamy na patyczki (wcześniej namoczone w wodzie) tak, aby pół patyczka pozostało puste. Mięso smażymy na patelni do grillowania po ok. 2 minuty z każdej ze stron.
RYŻ :
1. 150 g ryżu jaśminowego
2. Ząbek czosnku
3. Kawałek imbiru (3 cm)
4. Chili
5. Łodyżki z 1 pęczka kolendry
6. Garść orzechów nerkowca
7. Garść zielonego groszku
8. Goździki (5 szt)
9. Ziarna pieprzu (ok. 10 szt)
10. Mała laska cynamonu
11. 1 posiekana szalotka
12. Sok z 1 limonki
13. 2 łyżki oleju
14. 150 ml mleka kokosowego
15 Sól
16. 300 ml gorącej wody
W malakserze rozdrabniamy czosnek, imbir, chili i kolendrę. Dolewamy mleko kokosowe i odstawiamy. Rozgrzewamy olej i smażymy kilka minut pieprz, goździki i cynamon, dodajemy orzechy i cebulę i smażymy wszystko, aż cebula zmięknie. Dodajemy ryż i ciągle mieszając smażymy 3 minuty. Dodajemy to co zrobiliśmy w malakserze na początku, groszek i 300 ml gorącej wody. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy na 10 minut, solimy, dodajemy sok z limonki i wszystko razem mieszamy.
SAŁATKA Z OGÓRKA :
1. 2 średnie ogórki
2. Garść listków mięty, drobno posiekanej
3. Sok z połowy limonki
4. 2 łyżki oliwy
5. Sól
6. Pieprz
Ogórki kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Kroimy go na nieduże kawałki, dolewamy oliwę, sok z limonki, miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wszystko układamy na talerzach, jak na zdjęciach powyżej :)
SMACZNEGO !!!
Buziaki i koniecznie dajcie znać, jeśli pokusicie się o przyrządzenie tego dania :*
nie dość, że potrawa zapowiada się smakowicie to jeszcze zdjęcia są przepiękne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Potrawa pysznościowa, polecam !!! :)
UsuńNie no jak dla mnie to wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńI było pyszne :) Szkoda, że tylko na weekendzie zajadam takie rarytasy :)
UsuńPychotka :mniam:
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda pysznie i pewnie smakuje jeszcze lepiej :) ja nawet nie próbuję, bo już po ilości składników wiem, że nie podołam :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
Było super pyszne :) Ja jak zobaczyłam ile tego jest to też bym sie nie pokusiła o zrobienie tego dania :) Mój M. jest odważny :)
Usuńłał, wygląda świetnie!. Taki facet do skarb :D
OdpowiedzUsuń:) O tak, uwielbiam jak gotuje na weekendach :D
UsuńWygląda boooosko! Aż ślinka cieknie. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńSpróbuj jesli masz odwage ogarnac wszystkie składniki, ja bym sie nie zdecydowała... :)
UsuńAle narobiłaś smaku a u mnie odbywa się remont kuchni i skazana jestem jedynie na kanapki.
OdpowiedzUsuńJak to się mówi dobra kanapka nie jest zła :) Szczególnie jak ma duzo składników :)
UsuńWygląda przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuńO tak, wielce smakowite było :*
UsuńUwielbiam przepisy w Twoim wykonaniu :) Wygląda niesamowicie smacznie! :)
OdpowiedzUsuńHehe, ale ja tego nie ugotowałam, tylko mój M. :P
UsuńKurczaczek i ryż ;D to jest to co potrafię zjeść w każdej postaci ;) Prócz surowej ;P
OdpowiedzUsuńHehe, na surowo chyba nie smakowałoby zbyt dobrze :P Ja lubię ryż i kurczaka, ale odpowiednio zrobione :)
Usuńsmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :* Smakuje też dobrze :)
UsuńFajnie, że trafiłam przypadkiem na Twojego bloga, widzę pyszne jedzenie, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Super, że przepis Ci sie przyda :) Również pozdrawiam
UsuńBoże to wygląda cudownie :) Mimo, że nie jestem asem kuchennym postaram się przyrządzić tą smakowitość :D
OdpowiedzUsuńA jak smakuje !!! Mój nr 1, trzymam kciuki za pyszny efekt :*
UsuńWygląda przepysznie a do tego nie jest trudne, biorę ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jest trudne, a ilosc składników mnie osobiscie przeraza !!! Ale jesli lubisz gotowac to dasz rade :)
Usuńmm wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje pysznie :*
Usuńna początku myślałam że jest to bardzo łatwe danie, jednak gdy przeczytałam przepis to aż się za głowę złapałam! Twój mąż musiał się nieźle napracować :)
OdpowiedzUsuńO tak napracował się, ale on uwielbia gotować i przesiadywać w kuchni :) Gotowanie to taka jego pasja jest :)
Usuń