Dzisiaj przychodzę do Was z postem jedzeniowym :) Tym razem jest to moje naj, naj, najukochańsze danie. Ma w sobie wszystko co lubię i łączy w sobie lekkie, wręcz orzeźwiające smaki, jak i te mocniejsze, bardziej konkretne. Danie składa się z przepysznej białej ryby, smażonego ryżu z jajkiem i sałatki z mango. Tym razem mąż dorzucił jeszcze smażone grzyby, ale ja w zupełności mogłabym się bez nich obyć (zresztą wyjadł też te z mojego talerza :).
Co potrzebujemy na przygotowanie 2 porcji :
RYBA :
1. Biała ryba: filety z dorsza, miętusa lub soli po 150-200 na osobę
2. Kawałek imbira wielkości kciuka, posiekany w drobną zapałkę
3. Skórka z pomarańczy, posiekana (ok 2 łyżek)
4. Sól, pieprz
5. Olej lub oliwa do smażenia
6. Limonka (po 1/4 na porcję)
RYŻ :
1. 350 g ugotowanego ryżu (musi być dokładnie ostudzony, a dokłądnie ma być zupełnie zimny)
2. 2 jajka
3. Łyżka oleju sezamowego
4. 2 łyżki sosu sojowego
5. Garść posiekanej dymki
6. 3 łyżki oleju do smażenia
7. Pieprz
SAŁATKA :
1. Duże, dojrzałe mango
2. Mała szalotka, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
3. Sok z limonki
4. Sok z 1/2 pomarańczy
5. Sól i pieprz
6. Kilka kropli tabasco
Do posypania wszystkiego garstka, posiekanej dymki, lub bazyli posiekanej w drobne paseczki.
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od sałatki. Mango kroimy w słupki, grubości ok. 0,5 cm (jak cienkie frytki :). Wrzucamy do miski, wraz z pokrojoną szalotką i przygotowujemy dressing. Mieszamy sok z limonki, pomarańczy i przyprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Mango z szalotką zalewamy dressingiem i odstawiamy. Nie martwcie się, że dressingu jest zbyt dużo, większość spłynie na dno miski.
Filety (jeśli są duże to je przekrawamy) przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a na patelni do grillowania rozgrzewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i smażymy filety ok. 2-3 minuty (zależnie od grubości) stroną ze skórą do dołu. Po tym czasie posypujemy posiekanym imbirem i skórką z pomarańczy i wstawiamy do piekarnika na ok. 5-6 minut.
W miseczce rozbełtujemy jajko, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, pieprz i odstawiamy. Rozgrzewamy mocno dużą patelnię lub woka, wlewamy olej i gdy zacznie dymić dodajemy ryż. Smażymy ok 3 minuty (cały czas mieszając), aż ryż się dobrze rozgrzeje. Następnie powoli i cały czas mieszając wlewamy jajka i smażymy, aż jajka się zetną (ok 2 minuty). Dodajemy dymke, mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę.
Wszytko wykładamy na talerze, posypujemy dymką lub bazylią, a rybę skrapiamy limonką.
Mąż mi tutaj podpowiada, że jedyna trudność to robienie wielu rzeczy w tym samym czasie. Ale danie jest tego warte :D
SMACZNEGO !!!
Buziaki :*
Hmm... Pyszności ♥ Też uwielbiam rybę, a takiego pomysłu jeszcze nie widziałam ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubie rybe, ale nie w wersji, która zazwyczaj gości na polskich stołach... (panierka, frytki lub ziemniaki itd.) Ta jest zupełnie inna, polecam wypróbować, bo jest przepyszna :)
UsuńBardzo smacznie to wygląda i nie wątpię, że również świetnie smakuje. :)
OdpowiedzUsuńSmakuje genialnie !!! Jeśli lubisz gotować to wypróbuj koniecznie :D
Usuńale zgłodniałam ;) bardzo smakowicie wygląda ta rybka!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńMmm.. narobiłaś mi niezłego smaka na wieczór ;) Rybka wygląda przepysznie muszę moją ukochaną mamusie namówić na przyrządzenie tego ;D
OdpowiedzUsuńhttp://colorfulmadworld.blogspot.com/
Hehe, ja tez nie lubie siedziec w kuchni, więc męza zawsze proszę o zrobienie :) A on uwielbia gotować, więc nie ma z tym problemu :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :mniam:
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to fasolka szparagowa ;)
A ja jak spojrzałam na zdjęcia to mi sie z frytkami skojarzyło :)
Usuńmi też się skojarzyło z frytkami :)
UsuńŚwagrowi pomysła na pyszne dania chyba się nigdy nie skończą! Ślinka mi kap kap kap na samą myśl:)pięknie podane i smkowicie wyglądające:)
OdpowiedzUsuńOj Kochana, a jak smakowało mmm... :) Następnym razem jak sie spotkamy to musimy go wykorzystać i zapędzić do kuchni, żeby dla nas cos pysznego upichcił :D
Usuńjestem 3 razy na TAK!!!!
UsuńWygląda (i pewnie smakuje) wyśmienicie! Uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńO tak co racja to racja, było pyszne !!! Ja również lubie ryby i wszelkie owoce morza :)
UsuńMmmmmmmmm jak to apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńZdecydowanie się skuszę :) Uwielbiam ryby w każdej postaci (no może wykluczając paprykarz :D)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo jest genialne :)
UsuńAż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńJa też jak patrze na zdjecia, to mi sie chce jesc :(
Usuńwygląda świetnie, sama lubię czasem zjeść coś dla odmiany:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie ryby i staram sie je jesc nawet 2-3razy w tyg :)
Usuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :D
UsuńApetycznie ;D Uwielbiam ryby ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubie ryby :D
Usuńciekawa sałatka, próbuje się domyślić czy by mi podpasowała.. :-)
OdpowiedzUsuńStawiam, że tak i to bardzo :)
Usuń