poniedziałek, 17 grudnia 2012

Tajska Zupa na rozgrzanie ;)

Witajcie,

nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiej maści zupy ;) Odkąd pamiętam zawsze tak było, a w dzieciństwie jadałam właściwie same zupy autorstwa mojej babci.
Na weekendzie uprosiłam męża, żeby zrobił moją ukochaną tajską zupę z krewetkami i warzywami;)
Wiecie, że ja przepadam za krewetkami, jednak jeśli Wy ich nie lubicie, lub zwyczajnie ciężko Wam je zdobyć to polecam zrobić ją z kurczakiem (też będzie przepyszna !).






Co potrzebujemy (na 3-4 porcji) :




1. Krewetki (surowe i obrane) ilość wg uznania ;)
2. Imbir (pokrojony w plasterki), ilość wg uznania
3. 2 szalotki pokrojone w piórka
4. 2 garstki pieczarek, małe zostawiamy w całości, większe kroimy
5. Pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
6. Groszek cukrowy w strączkach (ok 1 garstka)
7. 400 ml mleka kokosowego
8. 4 pomidorki z puszki
9. Trawa cytrynowa (2 łodygi lub 1 łyżeczka mielonej)
10. Pasta Tom Kha
11. Sos rybny (ok 1 łyżki)
12. Sos ostrygowy (ok 1 łyżka)
13. Makaron ryżowy wg uznania
14. Sok z 1 limonki
15. Kolendra do przyozdobienia
16. Cukier palmowy lub trzcinowy (ok 1 łyżki)
17. Sól i pieprz wg uznania
18. Opcjonalnie papryczka chili nakłuta nożem lub posiekana, jeśli lubicie dania mega ostre ;)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i 400 ml wody (możecie użyć pustej puszki po mleku kokosowym ;), dodajemy trawę cytrynową, szalotki, imbir i ewentualnie chili i gotujemy ok. 15 minut. Następne dodajemy pieczarki i pomidory i gotujemy 10 minut. Dodajemy krewetki , doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, groszek i sok z limonki i gotujemy 5 minut. Kolejnym krokiem w przygotowaniu naszej przepysznej, tajskiej zupy jest jej doprawienie sosem rybnym, ostrygowym, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko gotujemy ok 2 minuty. Pamiętajcie, żeby cały czas próbować zupę, bo z tymi przyprawami łatwo możecie przesadzić !
W czasie gotowania zupy przygotujcie sobie makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
I kolejne kroki jak przy klasycznej zupie, czyli do miseczek nakładamy makaron i zupę.
Danie jest szybkie i przepyszne !!!

Smacznego !!!

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! :)) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Na pewno będzie Ci bardzo smakować ;)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, u mnie także zupa to podstawa, szczególnie w zimowe dni :) Chociaż ja Twój przepis zmodyfikuję jednak o dodatek kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam wersję z kurczakiem kilka razy i też jest pyszna ;)

      Usuń
  3. Aż się głodna zrobiłam, na pewno kiedyś się skuszę na Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystkie zupy jednak wiekszosc skladnikow bedzie trudna do zdobycia.
    Ale czego sie nie robi dla chwili przyjemnosci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z Was składniki są ciężkie do zdobycia;( Ja mam to szczęście, że mieszkam obok Almy, gdzie znajdę właściwie wszystko ;)

      Usuń

Dziękuję Wam za każdy pozostawiony komentarz :*