wtorek, 12 marca 2013

Ryba nieco inaczej :)

Hej Kochani :)

Dzisiaj przychodzę do Was z postem jedzeniowym :) Tym razem jest to moje naj, naj, najukochańsze danie. Ma w sobie wszystko co lubię i łączy w sobie lekkie, wręcz orzeźwiające smaki, jak i te mocniejsze, bardziej konkretne. Danie składa się z przepysznej białej ryby, smażonego ryżu z jajkiem i sałatki z mango. Tym razem mąż dorzucił jeszcze smażone grzyby, ale ja w zupełności mogłabym się bez nich obyć (zresztą wyjadł też te z mojego talerza :).






Co potrzebujemy na przygotowanie 2 porcji :

RYBA :

1. Biała ryba: filety z dorsza, miętusa lub soli po 150-200 na osobę
2. Kawałek imbira wielkości kciuka, posiekany w drobną zapałkę
3. Skórka z pomarańczy, posiekana (ok 2 łyżek)
4. Sól, pieprz
5. Olej lub oliwa do smażenia
6. Limonka (po 1/4 na porcję)

RYŻ :

1. 350 g ugotowanego ryżu (musi być dokładnie ostudzony, a dokłądnie ma być zupełnie zimny)
2. 2 jajka
3. Łyżka oleju sezamowego
4. 2 łyżki sosu sojowego
5. Garść posiekanej dymki
6. 3 łyżki oleju do smażenia
7. Pieprz

SAŁATKA :

1. Duże, dojrzałe mango
2. Mała szalotka, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
3. Sok z limonki
4. Sok z 1/2 pomarańczy
5. Sól i pieprz
6. Kilka kropli tabasco

Do posypania wszystkiego garstka, posiekanej dymki, lub bazyli posiekanej w drobne paseczki.

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od sałatki. Mango kroimy w słupki, grubości ok. 0,5 cm (jak cienkie frytki :).  Wrzucamy do miski, wraz z pokrojoną szalotką i  przygotowujemy dressing. Mieszamy sok z limonki, pomarańczy i przyprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Mango z szalotką zalewamy dressingiem i odstawiamy. Nie martwcie się, że dressingu jest zbyt dużo, większość spłynie na dno miski.

Filety (jeśli są duże to je przekrawamy) przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a na patelni do grillowania rozgrzewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i smażymy filety ok. 2-3 minuty (zależnie od grubości) stroną ze skórą do dołu. Po tym czasie posypujemy posiekanym imbirem i skórką z pomarańczy i wstawiamy do piekarnika na ok. 5-6 minut.

W miseczce rozbełtujemy jajko, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, pieprz i odstawiamy. Rozgrzewamy mocno dużą patelnię lub woka, wlewamy olej i gdy zacznie dymić dodajemy ryż. Smażymy ok 3 minuty (cały czas mieszając), aż ryż się dobrze rozgrzeje. Następnie powoli i cały czas mieszając wlewamy jajka i smażymy, aż jajka się zetną (ok 2 minuty). Dodajemy dymke, mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę.

Wszytko wykładamy na talerze, posypujemy dymką lub bazylią, a rybę skrapiamy limonką.

Mąż mi tutaj podpowiada, że jedyna trudność to robienie wielu rzeczy w tym samym czasie. Ale danie jest tego warte :D

SMACZNEGO !!!

Buziaki :*

30 komentarzy:

  1. Hmm... Pyszności ♥ Też uwielbiam rybę, a takiego pomysłu jeszcze nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubie rybe, ale nie w wersji, która zazwyczaj gości na polskich stołach... (panierka, frytki lub ziemniaki itd.) Ta jest zupełnie inna, polecam wypróbować, bo jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Bardzo smacznie to wygląda i nie wątpię, że również świetnie smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje genialnie !!! Jeśli lubisz gotować to wypróbuj koniecznie :D

      Usuń
  3. ale zgłodniałam ;) bardzo smakowicie wygląda ta rybka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. narobiłaś mi niezłego smaka na wieczór ;) Rybka wygląda przepysznie muszę moją ukochaną mamusie namówić na przyrządzenie tego ;D

    http://colorfulmadworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ja tez nie lubie siedziec w kuchni, więc męza zawsze proszę o zrobienie :) A on uwielbia gotować, więc nie ma z tym problemu :)

      Usuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda :mniam:
    Na początku myślałam, że to fasolka szparagowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jak spojrzałam na zdjęcia to mi sie z frytkami skojarzyło :)

      Usuń
    2. mi też się skojarzyło z frytkami :)

      Usuń
  6. Śwagrowi pomysła na pyszne dania chyba się nigdy nie skończą! Ślinka mi kap kap kap na samą myśl:)pięknie podane i smkowicie wyglądające:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Kochana, a jak smakowało mmm... :) Następnym razem jak sie spotkamy to musimy go wykorzystać i zapędzić do kuchni, żeby dla nas cos pysznego upichcił :D

      Usuń
    2. jestem 3 razy na TAK!!!!

      Usuń
  7. Wygląda (i pewnie smakuje) wyśmienicie! Uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak co racja to racja, było pyszne !!! Ja również lubie ryby i wszelkie owoce morza :)

      Usuń
  8. Mmmmmmmmm jak to apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie się skuszę :) Uwielbiam ryby w każdej postaci (no może wykluczając paprykarz :D)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja też jak patrze na zdjecia, to mi sie chce jesc :(

      Usuń
  11. wygląda świetnie, sama lubię czasem zjeść coś dla odmiany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubie ryby i staram sie je jesc nawet 2-3razy w tyg :)

      Usuń
  12. Apetycznie ;D Uwielbiam ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawa sałatka, próbuje się domyślić czy by mi podpasowała.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za każdy pozostawiony komentarz :*