środa, 6 marca 2013

Wietnamskie curry :D

Hej Kochani :)

Ostatnio sporo wyjeżdżaliśmy, weekendy spędzaliśmy poza domem i mój kochany M. nie miał szans upichcić nam nic pysznego :( Na całe szczęście ostatnią sobotę, oraz niedzielę spędzaliśmy w domu i  takiej okazji mój M. nie mógł przepuścić...

I tak oto na naszym stole znowu pojawiły się azjatyckie klimaty. Tym razem prosto z Wietnamu :D Curry jest proste w wykonaniu i naprawdę przepyszne !!!






Co potrzebujemy na przygotowanie 2 porcji :

1. Pasta Asian Home Gourmet Vietnamese Chiken Curry
2. Puszka mleka kokosowego
3. Duża garść małych ziemniaków, pokrojonych na połówki
4. Średni batat, pokrojony na drobne kawałki (nie obrany, a wyszorowany :)
5. Dwie małe marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki
6. Dwie szalotki pokrojone w piórka
7. Garść małych pieczarek przepołowionych wzdłuż
8. 350 g piersi z kurczaka pokrojona na 2 cm kawałki
9. Bazylia do przybrania
10. Pęczek posiekanej dymki
11. 3 łyżki oleju do smażenia
12. Sos rybny
13. Chili jeśli lubicie w całości

Przygotowanie:

W garnku (lub w woku) rozgrzewamy olej. Dokładamy pastę i smażymy ją dwie minuty ( pilnujcie żeby się nie przypaliła, a jedynie rozpuściła w oleju). Dorzucamy kurczaka i smażymy dwie minuty cały czas mieszając. Dokładamy szalotki, ziemniaki, marchewkę i batata i smażymy dwie minuty cały czas mieszając. Dorzucamy pieczarki (i chili jeśli lubicie) i smażymy 1 minutę również mieszając. Wlewamy mleko kokosowe. Wszystkie składniki muszą być nim przykryte i jeśli mamy za mało mleka to dolewamy wody. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 20-25 minut. Testem czy danie jest gotowe jest sprawdzenie ziemniaków. Jeśli są miękkie to doprawiamy sosem rybnym i wszystko gotujemy 1 minutę. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wykładamy oddzielnie do misek ryż i curry. Posypujemy dużą ilością posiekanej dymki (zielonymi częściami) i przybieramy bazylią.

SMACZNEGO ! :*

20 komentarzy:

  1. Mniam, muszę spróbować koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, jak z prawdziwej eleganckiej restauracji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Przekażę mojemu Mężulkowi, a się chłopak ucieszy :D

      Usuń
  3. Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Warte wypróbowania, bo jest w miare proste (poza pasta, która trzeba sobie skombinowac) i naprawde pyszne :D

      Usuń
  5. bardzo apetycznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszystko co z curry.. i to danie wygląda przepysznie :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi niesamowitego apetytu, akurat wpadłam do Ciebie w porze lunchowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :) Mam nadzieje, że jestes juz najedzona :D

      Usuń

Dziękuję Wam za każdy pozostawiony komentarz :*