środa, 24 października 2012

Rudy Rydz w roli głównej ;)

Hej Dziewczyny,
dzisiaj znowu coś pysznego dla wielbicieli grzybów ;)  Tym razem mój najukochańszy M. upichcił danie z rydzami i smażonymi ziemniakami. Na początku myślał o zrobieniu czegoś bardzo skomplikowanego i zarazem wykwintnego, ale ponieważ był to właściwie nasz "pierwszy raz" z rydzami, więc postanowiliśmy spróbować ich bez zbędnych dodatków, tak by poczuć ich prawdziwy smak. Przepis jest szybki i nie wymaga zbyt wielu składników.

A teraz co potrzebujemy ;)
  • Rydze, rydze, rydze !!! Im więcej tym lepiej, bo podczas smażenia bardzo się kurczą ;(
  • Ziemniaki
  • Cebula 
  • Masło
  • Oliwa
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny 
Nie podaję proporcji, bo wszystko robimy wg własnych upodobań i tego jak bardzo jesteśmy głodni ;)

Ziemniaki gotujemy, a następnie podsmażamy razem z cebulą na maśle z dodatkiem kilku łyżek oliwy.
Rydze oczyszczamy i smażymy na maśle do zrumienienia. Następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu rydze skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, po to by przełamać lekko mdły smak dania ;)
Szybko, smacznie i trochę tłusto i niezbyt zdrowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;)!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale tez smakuje ;)!!! Polecam wypróbować, jeśli masz dostęp do rydzy ;)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda ale jest mały problem - nie cierpię grzybów;/ Noo chyba, że marynowane :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja marynowane grzyby też lubię, a najbardziej właśnie rydze !!!

      Usuń

Dziękuję Wam za każdy pozostawiony komentarz :*