dzisiaj znowu coś pysznego dla wielbicieli grzybów ;) Tym razem mój najukochańszy M. upichcił danie z rydzami i smażonymi ziemniakami. Na początku myślał o zrobieniu czegoś bardzo skomplikowanego i zarazem wykwintnego, ale ponieważ był to właściwie nasz "pierwszy raz" z rydzami, więc postanowiliśmy spróbować ich bez zbędnych dodatków, tak by poczuć ich prawdziwy smak. Przepis jest szybki i nie wymaga zbyt wielu składników.
A teraz co potrzebujemy ;)
- Rydze, rydze, rydze !!! Im więcej tym lepiej, bo podczas smażenia bardzo się kurczą ;(
- Ziemniaki
- Cebula
- Masło
- Oliwa
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
Ziemniaki gotujemy, a następnie podsmażamy razem z cebulą na maśle z dodatkiem kilku łyżek oliwy.
Rydze oczyszczamy i smażymy na maśle do zrumienienia. Następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu rydze skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, po to by przełamać lekko mdły smak dania ;)
Szybko, smacznie i trochę tłusto i niezbyt zdrowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;)!!!
Bardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale tez smakuje ;)!!! Polecam wypróbować, jeśli masz dostęp do rydzy ;)
UsuńBardzo apetycznie to wygląda ale jest mały problem - nie cierpię grzybów;/ Noo chyba, że marynowane :P
OdpowiedzUsuńJa marynowane grzyby też lubię, a najbardziej właśnie rydze !!!
Usuń